Sernik z prażonym słonecznikiem i orzechową pianką

11:53




Składniki:

Ciasto:
kostka margaryny
2 łyżki smalcu
2 żółtka
1 całe jajko
1,5 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki

Masa serowa:
1,3 kg sera
4 żółtka
1 całe jajko
1/2 szklanki oleju
szklanka mleka
szklanka śmietanki 30%
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru

Pianka orzechowa:
6 białek
szczypta soli
5 łyżek cukru
100 g mielonych orzechów
szklanka siekanych orzechów
łyżka bułki tartej
łyżka mąki pszennej

Masa krówkowa:
puszka masy krówkowej
3/4 kostki masła

Prażony słonecznik:
200 g słonecznika
2 łyżki cukru
2 łyżki masła

W malakserze z nożami umieścić wszystkie składniki ciasta i wyrobić (można to również zrobić ręcznie). Nie pozbywać się białek ponieważ przydadzą się do piany. Ciasto wyłożyć na blaszce, najlepiej rozprowadzić je rękami lub rozwałkować i wstawić do lodówki. W dużej misce umieścić zmielony ser wraz z pozostałymi składnikami. Wszystko mieszać kilka minut mikserem aż do połączenia się wszystkich składników. Wylać masę blachę i podpiec w 180 stopniach przez 40 minut. Białka ubijać mikserem ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier i nadal ubijać na sztywną pianę. Orzechy wymieszać z mąką i bułką tartą i stopniowo dodawać do białek delikatnie mieszając. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć pianę z orzechami i piec nadal 20-30 minut. W tym czasie masę krówkową utrzeć z masłem. 2 łyżki masła rozpuścić na patelni, dodać słonecznik i cukier i prażyć, aż słonecznik się lekko zarumieni. Gdy ciasto wyjmiemy z pieca polać je masą krówkową i posypać słonecznikiem. Poczekać aż wystygnie.





You Might Also Like

0 komentarze

Obsługiwane przez usługę Blogger.

a